Sep 6, 2012

Lumut Di Paya Amazon


Dengan Mu Aku Tenang ~ Opick

Tuhan,
Sentuh aku dengan cinta-Mu
Basuh rindu dendam hatiku
Berlari mencari diri-Mu
Terbata meraba di fatamorgana dunia

Tuhan,
Ampun bila hamba terlena arungi sang hidup
Nenangis tercenung nafsu butakan sang mata
Berlutut memohon Engkau ampuni sang jiwa

Tuhan,
Hanya dengan-Mu aku tenang...

Nota: 
Carilah apa yang kamu mahu cari. Find yourself. Follow your heart. Itulah mutiara kata klise yang berkompang di merata dunia. Maka, apa yang bakal kamu jumpa?

Di bawah sinki kalian kan temui kotoran sisa makanan sebulan lepas. Di dalam almari,  kalian mungkin ketemui lelaki yang tertipu dengan nafsunya sendiri. Di tanah barat,  kalian akan temui manusia-manusia intelektual yang tidak faham batasan suci. Di kota London, kalian bakal temui manusia-manusia yang mahu menghiris kulit sebagai ukiran warna-warni. Di Pulau Bali, kalian hanya temui pemujaan terhadap batu-batu tidak bernyawa ciptaan manusia sendiri.

Lelah mencari, di dalam diri ini ku temui kehinaan diri sendiri iaitu dosa-dosa lampau yang mengaibkan. Malah, ia lebih buruk dari lumut hitam di paya Amazon. Bagaimana hebat pencarian yang lalu, tidak pernah ku temui fenomena yang amat hebat, selain pencarian cinta Tuhan. Nasihat ku, jangan dicagarkan pencarian kalian kepada dunia yang sering berdusta tentang kebahagian dan ketenangan. Jurang di antara ilusi dan hak amat luas... Jangan tersesat, bawalah kompas iman di dalam musafir mu...
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...